Eksamensangst

Kom af med din eksamensangst med et fokuseret angstforløb

Angstforløb hos mig

Philip Jones Counselling

Oplever du, at din hjerne “fryser” op til en eksamen – eller imens du er til eksamen? Tvivler du pludseligt på, om du er i stand til at gennemføre, er din puls høj og har du svært ved at trække vejret i forbindelse med en eksamen? 

De fleste oplever, at være spændte op til, og under, eksamen. Mange oplever endda en følelse af angst, som hos nogle sætter sig fast, vokser og bliver til en udpræget eksamensangst. Så hvad gør man, for at holde eksamensangsten for døren?

Hvad er eksamensangst?

Eksamensangst er en emotionel oplevelse af panik før og/eller under en eksamen eller anden præstationstest.

Vi kategoriserer 2 forskellige typer eksamensangst

 • Lav angst: Studerende, som oplever lav angst føler sig nervøse omkring en kommende eksamen eller prøve, men er stadig i stand til at fokusere deres opmærksomhed på studiet og de spørgsmål der skal besvares. Lav angst hos studerende betyder ofte, at man ikke sidder fast i et destruktivt tankemønster forbundet til sin eksamen.

 • Høj angst: Studerende, som oplever høj angst får en omgående angstreaktion, når de forholder sig til deres eksamen eller test. De forsøger at undgå denne tilstand ved f.eks. at udeblive fra eksamen, eller de formår at gå igennem eksamen fyldt med angst, hvilket gør, at de ikke er i stand til at fokusere og performe til deres bedste. Høj angst kan føre til direkte angstanfald, og oplevelsen af panik.

  Studerende med enten lav eller høj angst responderer naturligvis forskelligt til deres eksamen og test. Men research har vist, at hvis man er i stand til at håndtere sin angst effektivt, så har det en afsmittende effekt på eksamensudfaldet.
  Opgaven er, at være opmærksom på, om din angst har udviklet sig til et niveau, hvor du ikke længere er i stand til, at håndtere den alene. Måske har du ofte hjertebanken, fugtige hænder, hurtig vejrtrækning og følelsen af, at du skal kaste op.

Hvad kan en coach hjælpe med?

Her er nogle tips til, hvad du kan gøre for at forberede dig mentalt på din eksamen:

 • Vær forberedt, og forbered dig i god tid ved, at arbejde med en del af indholdet hver dag.

 • Find øvelser og tests som relaterer til din opgave på nettet, og træn dig selv i at lave disse. Dette giver dig læring i, hvordan du reagerer på din angst.

 • Kend din angst. Når du kender dine triggers, så kan du gøre noget for at håndtere din angst før den håndterer dig.

 • Lær at erstatte ubehagelige tanker med tanker som er af mere positive og motiverende karakter. Tal med dig selv om alt det, du KAN gøre, alt det du drømmer om. 

 • Træn dig selv I, at fokusere al din opmærksomhed på dét du skal lige nu I stedet for at hvirvle dig ind i din angst og tanker om ”hvad gør jeg nu?”

 • Lær nogle teknikker som kan hjælpe dig med at nedsætte dine psykiske reaktioner og angstoplevelser.

 • Husk at passe godt på dig selv. Din søvn, det du spiser, motion og afslapning, og bed om hjælp, hvis du har brug for noget. 

Vil du vide mere om, hvordan du kan få din eksamensangst under kontrol, så kontakt mig til en uforpligtende samtale.

Hvad siger mine klienter?

karolina, 24 år

“Jeg rystede og havde tankemylder, og kunne ikke koncentrere mig om noget som helst. Et par dage inden min eksamen, havde jeg min første session hos Philip, og fik nogle vilde værktøjer til, hvordan jeg kunne fokusere på det jeg skulle. Min eksamen gik godt – og det fedeste er, at jeg faktisk gør brug af det, jeg lærte hos Philip andre steder i mit liv. Vildt nok!”

Kontakt mig og hør mere om dine muligheder

Philip Jones Counselling